CORNING COMMUNITY COLLEGE

Around the corner from the HUNT Horseheads office, our team has completed several projects with Corning Community College.

Technology Center

The Corning Community College police training facility was completely remodeled for the college’s criminal justice program. 


HUNT was retained for technology design services as well as heating, ventilating, air conditioning and plumbing design. The new IT system included a new Network Operations Center and fiber network.


The HVAC/plumbing design incorporated a new geothermal based water furnace to produce the buildings heating and cooling requirement. The building is equipped with a four-pipe system that utilizes auto change over to allow the water furnace to provide both heating and cooling during the appropriate season.  Heating is backed up with high efficiency boilers that can be used during periods when simultaneous heating and cooling is required. The geothermal system utilizes an open water well to draw ground water from the local shallow aquifer. Water used by the system is injected back to the site through subsurface infiltration basin.  Two alternate designs were created and bid for cost comparative analysis. These systems are closed loop vertical wells and a shall horizontal closed loop field. The owner decided to use the open well system for simplicity and cost.  The local aquifer provided over 350 GPM and the system only needed 200 GPM.  

Client: 

Corning Community College

Location:

Corning, New York

Scope:

Site/Civil Engineering

Mechanical Engineering

Landscape Architecture

Information Techonology

Residence Hall

Working in conjunction with project architect Liscum McCormack VanVoorhis LLP, HUNT provided site and civil design development for the college’s first residence hall. The 310-bed building sits on a 5.96-acre parcel of land north of the Commons Building at the Spencer Hill Campus.  The adjacent area, a hardwood lot with large deciduous trees, medium understory trees and light brush, was improved with a north/south walking path connecting the north parking lot with the Commons building and an east /west walk on the north side of the commons building.


A 20-foot-wide granite curbed one-way access drive east of the proposed residence hall was developed for emergency vehicle access.  The drive also accommodates six handicap parking spaces, as well as parking for residence hall staff.


A small concrete plaza space was added between the Commons building and the new residence hall.  The plaza space allows for outdoor passive recreational space and offers the required access for fire vehicles as required by the building code.